Вплив комплексів олігорибонуклеотидів з D-ма нітолом на експресію генів при гострій тіоацетамід-індукованій гепатотоксичності - Марчишак, Т.В.; Яковенко, Т.Г.; Ткачук, З.Ю. (Доповіді НАН України, 2018)
Досліджено вплив комплексів олігорибонуклеотидів з D-манітолом (ОРН—D-М) на експресію мРНК генів IL-6, TNF-α, TGF-β1 та COL1А1 при гострій гепатотоксичності. Показано, що введення комплексів ОРН—D-М знижує експресію мРНК прозапальних цитокінів, таких як фактор некрозу пухлин α (TNF-α) та інтерлейкін-6 (IL-6), профіброгенного цитокіну – трансформуючого фактору росту β1 (TGF-β1), а також основного білка позаклітинного матриксу – колагену І (COL1A1) при гострій гепатотоксичності. Отримані результати вказують на те, що комплекси ОРН—D-М здатні модулювати експресію прозапальних та профіброзних факторів, що задіяні у розвитку патологічного процесу. Исследовано влияние комплексов олигорибонуклеотидив с D-маннитолом (ОРН—D-М) на экспрессию мРНК генов IL-6, TNF-α, TGF-β1 и COL1А1 при острой гепатотоксичности. Показано, что введение комплексов ОРН—D-М снижает экспрессию мРНК провоспалительных цитокинов, таких как фактор некроза опухолей α (TNF-α) и интерлейкин-6 (IL-6), профиброгенного цитокина — трансформирующего фактора роста β1 (TGF-β1), а также основного белка внеклеточного матрикса — коллагена I (COL1A1) при острой гепатотоксичности. Полученные результаты указывают на то, что комплексы ОРН—D-М способны модулировать экспрессию провоспалительных и профиброзних факторов, участвующих в развитии патологического процесса. The effect of oligoribonucleotides-D-mannitol complexes on the expression of IL-6, TNF-α, TGF-β1, and COL1A1 mRNA genes under acute hepatotoxicity has been investigated. It is shown that the administration of ORNs— D-M complexes results in the downregulation of genes encoding pro-inflammatory cytokines, including the tumor necrosis factor α (TNF-α) and interleukin-6 (IL-6), profibrogenic cytokine TGF-β1, as well as the predominant protein of hepatic extracellular matrix — collagen I (COL1A1). The obtained results indicate that ORN— D-M complexes can modulate the expression of pro-inflammatory and profibrogenic genes involved in the development of the pathological process.