Знаний науково-просвітницький осередок у Ніжині - Самойленко, Г.; Самойленко, О. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
У статті розглядаються наукові школи та напрями в галузі філології, історії, культури,педагогіки,математики тощо, які розвивалися у Ніжинській вищій школі протягом двохсотлітнього її функціонування
і з якими були пов’язані імена багатьох видатних учених. Автори доводять, що впродовж свого існування Ніжинська вища школа завжди органічно вписувалась у європейський та світовий науковий контекст. The article deals with the research schools and trends in the field of philology, history, culture, pedagogics and
mathematics which have been developing in the Nizhyn higher school in the course of its 200 year history and with which the names of many outstanding scholars were connected. The authors prove that within the period
of its development the Nizhyn higher school has always
been part and parcel of European and world science.