Приближенный расчет магнитного момента Земли - Баранов, М.И. (Електротехніка і електромеханіка, 2010)
Предложена приближенная формула для расчетного определения магнитного момента Земли, базирующаяся на новой модели внутреннего электрического источника постоянного геомагнитного поля. Данный электрический источник на современном геофизическом этапе развития Земли основан на естественных круговых коаксиальных избыточных электронных (отрицательных) токах вращающейся совместно с твердой корой наружной сферической части полужидкой электропроводящей мантии Земли. Результаты численной оценки по предложенной формуле магнитного момента Земли и их сравнение с имеющимися экспериментальными данными свидетельствуют о об их хорошей корреляции. Запропонована наближена формула для розрахункового визначення магнітного моменту Землі, що базується на новій моделі внутрішнього електричного джерела постійного геомагнітного поля. Дане електричне джерело на сучасному геофизичному етапі розвитку Землі засноване на природних кругових коаксіальних надмірних електронних (негативних) струмах, що обертається спільно з твердою корою зовнішньої сферичної частини напіврідкої електропровідної мантії Землі. Результати чисельної оцінки по запропонованій формулі магнітного моменту Землі і їх порівняння з наявними експериментальними даними свідчать про про їх добру кореляцію. An approximate formula for calculating magnetic moment of the Earth is introduced, the formula based on a new model of internal electric source of the permanent geomagnetic field. This electric source, at the present geophysical stage of the Earth development, is based on natural circular coaxial excess electron (negative) currents of the semifluid electroconducting Earth mantle that is rotating with the crust of the outer spherical part. Results of numeral estimation of the magnetic moment of the Earth with the formula presented and their comparison with available experimental information testify their good correlation.