До теорії пружних і в’язкопружних сейсмічних хвиль, що поширюються в шаруватій земній товщі - Кендзера, О.В.; Рущицький, Я.Я. (Доповіді НАН України, 2018)
Застосовано прямий метод механіки в дослідженні проходження і відбиття зсувної хвилі при її поширенні
через скінченну кількість грунтових шарів з різними товщинами і реологічними властивостями. Механічні
властивості грунтових шарів описано гуковою та стандартною реологічною моделями. Отримані явні
формули для обчислення хвильового числа і коефіцієнта затухання гармонічної SH
хвилі. Затухання хвилі
вивчено за двома варіантами: затухання за просторовою координатою і затухання з часом. Отримані результати можна вважати певним продовженням класичних робіт проф. Саваренського (Росія) в області
пружних сейсмічних хвиль і проф. Степанишина (США) в області в’язкопружних сейсмічних хвиль. Применен прямой метод механики в исследовании прохождения и отражения сдвиговой волны при ее
распространении через конечное количество ґрунтовых шаров с отличающимися толщинами и реологическими свойствами. Механические свойства ґрунтовых шаров описаны гуковой и стандартной реологической моделями. Получены явные формулы для вычисления волнового числа и коэффициента затухания
гармонической SH
волны. Затухание волны изучено в двух вариантах: затухания по пространственной
координате и затухания со временем. Полученные результаты можно считать некоторым продолжением
классических работ проф. Саваренского (Россия) в области упругих сейсмических волн и проф. Степанишина (США) в области вязкоупругих сейсмических волн. The direct method of mechanics is utilized in studying the passing and reflecting of an SH-wave
while it propagates
through the finite number of ground layers with differing thicknesses and rheological properties. The mechanical
properties of the ground layers are described by the Hookean and standard rheological models. The explicit
formulas for the evaluation of the wave number and the attenuation of a harmonic SH-wave
are obtained. The
wave attenuation is studied by two variants — by the spatial coordinate and in time. The obtained formulas
can be treated as some continuation of classical works of Prof. Savarensky (Russia) in the area of elastic seismic
waves and Prof. Stepanishen (USA) in the area of viscoelastic seismic waves.