Євроінтеграція – шлях до розвитку економіки України і підвищення добробуту її громадян - Зайцев, В.С. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
Визначено та узагальнено основні перспективні та проблемні чинники, що впливають на інтеграційні процеси входження України в європейський економічний простір. Проаналізовано об’єктивні можливості розвитку економіки України на основі співставлення основних економічних показників України та східних країн – нових членів Євросоюзу. Запропоновано й обґрунтовано необхідні заходи щодо розробки стратегічної програми адаптації та реалізації вітчизняного економічного потенціалу, що сприятиме співробітництву з ЄС на паритетних засадах, підвищенню конкурентоспроможності товарів та послуг, й, відповідно, добробуту громадян України. Определены и обобщены основные перспективные и проблемные факторы, которые влияют на интеграционные процессы вхождения Украины в европейское экономическое пространство. Проанализированы объективные возможности развития экономики Украины на основе сопоставления основных экономических показателей Украины и восточных стран – новых членов Евросоюза. Предложены и обоснованы необходимые меры по разработке стратегической программы адаптации и реализации отечественного экономического потенциала, что будет способствовать сотрудничеству с ЕС на паритетных началах, повышению конкурентоспособности товаров и услуг, и, соответственно, благосостоянию граждан Украины. The main prospective and problem factors that influence the integration processes of Ukraine's accession into the European economic space are identified and summarized. Objective opportunities for the development of the Ukrainian economy are analyzed on the basis of a comparison of the main economic indicators of Ukraine and the Eastern countries - the new members of the European Union. The necessary measures to develop a strategic program of adaptation and implementation of domestic economic potential are proposed and justified; these measures will promote cooperation with the EU on a parity basis, increase the competitiveness of goods and services, and, hence, the welfare of Ukrainian citizens.