Методичні імперативи оцінювання фінансової безпеки суб’єктів підприємницької діяльності - Єлецьких, С.Я.; Петрищева, К.Г. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
У статті розглянуто погляди різних авторів стосовно підходів оцінки рівня фінансової безпеки підприємств. Виявлено, що більшість вчених-економістів оцінюють фінансову безпеку за допомогою інтегрального показника. Цей метод має такі недоліки: характеристика діяльності підприємства в цілому, без урахування окремих сторін його діяльності; використання вагових коефіцієнтів, суб’єктивність та складність їх розрахунку; відсутність єдиного критерію для вибору коефіцієнтів, на основі якого необхідно розрахувати інтегральний показник. Разом з тим, він має переваги: зведення всіх характеристик діяльності підприємства в єдиний показник, гнучкість розрахунків. У статті також проведено критичний аналіз підходів оцінки рівня фінансової безпеки за допомогою інших груп методів: інтегральної бальної оцінки, кластеризації, методів нечітких множин та ін. У статті запропоновано теоретичні рекомендації стосовно покращення визначення рівня фінансової безпеки. В статье рассмотрены взгляды разных авторов относительно подходов оценки уровня финансовой безопасности предприятий. Установлено, что большинство ученых-экономистов оценивают финансовую безопасность при помощи интегрального показателя. Недостатками этого метода являются: характеристика деятельности предприятия в целом, без учета отдельных сторон его деятельности; использование весовых коэффициентов, субъективность и сложность их расчетов; отсутствие единого критерия для выбора коэффициентов, на основании которого необходимо рассчитывать интегральный показатель. Вместе с тем, метод использования интегрального показателя имеет и преимущества: сведение всех характеристик деятельности предприятия в единый показатель, гибкость расчетов. В статье, также, проведен критический анализ подходов оценки уровня финансовой безопасности при помощи других групп методов: интегральной бальной оценки, кластеризации, методов нечетких множеств и других. В статье предложены теоретические рекомендации по улучшению определения уровня финансовой безопасности. The author describes the views of different scientists on the approaches of enterprise financial security level estimation. It is detected that majority of scientist-economists assess financial security with the integral index. Deficiencies of this method are: characteristic of the enterprise activity in a whole without accounting for certain aspects of its activity; use of weighting factors; subjectivity and complexity of their calculations; the absence of a single criterion for choosing the coefficients on the basis of which it is necessary to calculate the integral index. At the same time, the method of using the integral indicator has the following advantages: reduction of all characteristics of the enterprise activity in a single indicator, flexibility of calculations. In the article, also, author makes a critical analysis of the approaches to assessing the level of financial security with the help of the other groups of methods, namely, integral scoring, clustering, fuzzy-set methods, and others. The author suggests theoretical recommendations for the improvement of determining the level of financial security.