Дослідження динаміки показників, що характеризують діяльність фондового ринку України - Михайличенко, Н.М.; Мірошниченко, О.О. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
У статті досліджується динаміка показників, що характеризують діяльність фондового ринку України за період 2014 – 2016 рр. Проаналізовано частку біржового ринку в загальному обсязі торгів на ринку цінних паперів; обсяг зареєстрованих НКЦПФР випусків цінних паперів; динаміку обсягу зареєстрованих Комісією випусків акцій; частку обсягу торгів облігаціями підприємств на ринку цінних паперів; частку обсягу торгів облігаціями підприємств на біржовому ринку у загальному обсязі торгів корпоративними облігаціями на ринку цінних паперів; частку обсягу торгів облігаціями місцевих позик на біржовому ринку у загальному обсязі торгів облігаціями місцевих позик на ринку цінних паперів; частку обсягу торгів ощадними (депозитними) сертифікатами на ринку цінних паперів; обсяг зареєстрованих випусків опціонних сертифікатів; сальдо обсягу інвестицій нерезидентів в економіку України через інструменти фондового ринку. Зазначається, що динаміка основних показників, що характеризують діяльність фондового ринку, в досліджуваному періоді є неоднозначною: за деякими з них можна прослідкувати чітку тенденцію – позитивну чи негативну, а за іншими спостерігаються коливання. Намічено напрями подолання вад розвитку вітчизняного фондового ринку. В статье исследуется динамика показателей, характеризующих деятельность фондового рынка Украины за период 2014 – 2016 гг. Проанализирована доля биржевого рынка в общем объеме торгов на рынке ценных бумаг; объем зарегистрированных НКЦБФР выпусков ценных бумаг; динамика объема зарегистрированных Комиссией выпусков акций; долю объема торгов облигациями предприятий на рынке ценных бумаг; доля объема торгов облигациями предприятий на биржевом рынке в общем объеме торгов корпоративными облигациями на рынке ценных бумаг; доля объема торгов облигациями местных займов на биржевом рынке в общем объеме торгов облигациями местных займов на рынке ценных бумаг; доля объема торгов сберегательными (депозитными) сертификатами на рынке ценных бумаг; объем зарегистрированных выпусков опционных сертификатов; сальдо объема инвестиций нерезидентов в экономику Украины через инструменты фондового рынка. Отмечается, что динамика основных показателей, характеризующих деятельность фондового рынка, в исследуемом периоде неоднозначна: по некоторым из них можно проследить четкую тенденцию – положительную или отрицательную, а по другим наблюдаются колебания. Намечены направления преодоления недостатков развития отечественного фондового рынка. The article investigates the dynamics of indicators characterizing the stock market of Ukraine for the period of 2014 - 2016. The share of the stock market in the total volume of trades on the securities market is analyzed; the volume of securities registered by the SSMSC; the dynamics of the volume of shares registered by the Commission; share of trading volume of bonds of enterprises in the securities market; share of trading volume of bonds of enterprises in the stock market in the total volume of trades with corporate bonds in the securities market; the share of trading in bonds of local loans in the stock market in the total volume of trading in bonds of local loans in the securities market; the share of trading volumes with deposit (deposit) certificates on the securities market; the volume of registered issues of option certificates; the balance of non-resident investments into the Ukrainian economy through stock market instruments. It is noted that the dynamics of the main indicators characterizing the stock market activity in the investigated period is ambiguous: some of them can be followed by a clear tendency - positive or negative, while others observe fluctuations. It is planned to overcome the weaknesses of the development of the domestic stock market.