Транспортно-логістична система України: проблеми та перспективи розвитку - Залознова, Ю.С.; Трушкіна, Н.В. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
Проаналізовано основні показники розвитку транспортно-логістичної системи і на цій основі виявлено проблеми її функціонування, серед яких відсутність коштів на відтворення основних засобів унаслідок заниження їх вартості та недостатнього рівня амортизаційних відрахувань; обмеженість фінансування з державного та місцевих бюджетів; збитковість підприємств транспортного сектору; недостатньо ефективне управління логістичною діяльністю у результаті наявності низьких показників якості та ефективності перевезень вантажів. Встановлено, що сучасні умови господарювання підприємств у транспортній сфері вимагають реалізації ґрунтовних реформ, які мають полягати в підвищенні ефективності управління транспортними та фінансовими потоками, інноваційно-інвестиційної та логістичної діяльності, впровадженні механізмів електронної комерції в контексті модернізації та розвитку цифрової економіки. Проанализированы основные показатели развития транспортно-логистической системы и на этой основе выявлены проблемы ее функционирования, среди которых отсутствие денег на воспроизводство основных средств вследствие занижения их стоимости и недостаточного уровня амортизационных отчислений; ограниченность финансирования из государственного и местных бюджетов; убыточность предприятий транспортного сектора; недостаточно эффективное управление логистической деятельностью в результате наличия низких показателей качества и эффективности перевозок грузов. Установлено, что современные условия хозяйствования предприятий в транспортной сфере требуют реализации фундаментальных реформ, которые должны заключаться в повышении эффективности управления транспортными и финансовыми потоками, инновационно-инвестиционной и логистической деятельности, внедрении механизмов электронной коммерции в контексте модернизации и развития цифровой экономики. The main indicators of the development of the transport and logistics system are analyzed and on this basis the problems of its functioning are revealed, among which lack of funds for the reproduction of fixed assets due to understatement of their value and insufficient level of depreciation; limited funding from state and local budgets; unprofitability of transport sector enterprises; insufficiently effective management of logistics activities due to low quality and efficiency of cargo transportation. As a result of the study it was established that modern conditions of management of enterprises in the transport sector require the implementation of fundamental reforms that should be to improve the management of transport and financial flows, innovative investment and logistics activities, the introduction of e-commerce mechanisms in the context of modernization and development of the digital economy.