Застосування інформаційних технологій та сучасних економіко-математичних методів для управління конкурентоспроможністю закладу вищої освіти - Нечволода, Л.В.; Стецюк, А.В.; Гриценко, В.І. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
У статті розглянута основна проблематика конкурентоспроможності закладів вищої освіти України та проаналізовано основні напрями її підвищення через оптимізацію навчального процесу. Розроблено методику підвищення ефективності контролю за якістю навчання за рахунок впровадження та поєднання сучасних економіко-математичних методів прогнозування якості навчання. В якості математичного апарату було застосовано механізм ланцюгів Маркова. В статье рассмотрена основная проблематика конкурентоспособности высших учебных заведений Украины и проанализированы основные направления ее повышения путем оптимизации учебного процесса. Разработана методика повышения эффективности контроля за качеством обучения за счет внедрения и сочетание современных экономико-математических методов прогнозирования качества обучения. В качестве математического аппарата был применен механизм цепей Маркова. The article reviews the main problems of competitiveness of higher educational institutions of Ukraine. The main directions of its increase by optimization of educational process are analyzed. A methodology for increasing the effectiveness of monitoring the quality of education through the introduction and combination of modern economic and mathematical methods for predicting the quality of education is developed. As a mathematical apparatus, the Markov chains mechanism was applied.