Інноваційне підприємництво як складова стратегії розвитку економіки України - Івченкова, О.Ю.; Крикуненко, К.М. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
Досліджено сутність інноваційного підприємництва як елемента організаційно-економічної системи та встановлено напрями подальшого стратегічного розвитку економіки України в цілому. Узагальнено досвід розвинених країн світу, який характеризується впровадженням ефективного механізму інноваційної діяльності в умовах глобалізації й визначено, що основою української інноваційної конкурентоспроможності є людський капітал. Його ефективна реалізація і є головною конкурентною перевагою. Запропоновано принципи інноваційної політики в промисловості України, основними з яких є пріоритетність інноваційних перетворень галузі; підвищення рівня інтенсивності інноваційного розвитку; збереження, нарощування й активізація інноваційного потенціалу галузі. Исследована сущность инновационного предпринимательства как элемента организационно-экономической системы и установлены направления дальнейшего стратегического развития экономики Украины в целом. Обобщен опыт развитых стран мира, который характеризуется внедрением эффективного механизма инновационной деятельности в условиях глобализации и определено, что основой украинской инновационной конкурентоспособности является человеческий капитал. Его эффективная реализация и является главным конкурентным преимуществом. Предложены принципы инновационной политики в промышленности Украины, основными из которых являются приоритетность инновационных преобразований отрасли; повышение уровня интенсивности инновационного развития; сохранение, наращивание и активизация инновационного потенциала отрасли. The essence of innovative entrepreneurship as an element of the organizational and economic system was studied and directions for further strategic development of the Ukrainian economy as a whole were established. The experience of the developed countries of the world is summarized, which is characterized by the introduction of an effective mechanism of innovation activity in the context of globalization and it is determined that human capital is the basis of the Ukrainian innovative competitiveness. Its effective implementation is the main competitive advantage. It proposes the principles of innovation policy in the industry of Ukraine, the main of which are the priority of innovative transformations in the industry, increasing the level of innovative development, preserving, building up and activating the innovative potential of the industry.