До континуальної розрахункової моделі стійкості нанотрубок з напівсферичними кришками - Семенюк, М.П.; Трач, В.М.; Жукова, Н.Б. (Доповіді НАН України, 2018)
Для дослідження стійкості вуглецевих нанотрубок запропоновано континуальну розрахункову модель, в
основу якої покладено нелінійну теорію анізотропних оболонок середнього згину. Проведено розрахунок критичних станів для нанотрубок з напівсферичними кришками та без них при різних граничних умовах і різних зовнішніх навантаженнях. Для исследования устойчивости углеродных нанотрубок предлагается континуальная расчетная модель,
в основу которой положена нелинейная теория анизотропных оболочек среднего изгиба. Проведены расчеты критических состояний для нанотрубок с торцевыми полусферическими крышками и без них при
различных граничных условиях и различных внешних нагрузках. A continual calculation model is offered to study the stability of carbon nanotubes. It is based on the nonlinear
theory of anisotropic shells with medium curvature. The calculations of critical states for nanotubes with hemispherical
end caps and without them under different boundary conditions and different external loads are
carried out.