Оцінка стану та змін загального соціально-економічного розвитку України за період 1992 – 2012 роки на основі матеріалів зйомок космічного апарата DMSE / OLS (США) про нічну освітленість території - Лялько, В.І.; Лістратова, Л.О.; Апостолов, О.А.; Ходоровський, А.Я. (Доповіді НАН України, 2018)
Проведено кореляційну оцінку змін основних соціально-економічних показників України з даними аналізу інтенсивності нічної освітленості за матеріалами зйомок космічним апаратом DMSP/OLS. Використовувався архів супутникових знімків за період 1992—2012 рр. та статистичні дані про кількість міського і
сільського населення, валового регіонального продукту за цей період. Встановлено, що супутникові дані про
нічну освітленість території з супутника DMSP/OLS корелюють з показниками, що характеризують
соціально-економічний стан країни, і можуть бути використані як незалежний дистанційний моніторинг
соціоекономічного розвитку України. Проведена корреляционная оценка изменений основных социально-экономических показателей Украины
с данными анализа интенсивности ночной освещенности по материалам съемок космическим аппаратом
DMSP/OLS. Использовался архив спутниковых снимков за 1992—2012 гг. и статистические данные о
количестве городского и сельского населения, валового регионального продукта за этот период. Установлено, что спутниковые данные о ночной освещенности территории со спутника DMSP/OLS имеют
корреляцию с показателями, характеризирующими социально-экономическое состояние страны, и могут
быть использованы в качестве независимого дистанционного мониторинга социально-экономического
развития Украины. We performed the correlation assessment of the changes for main socioeconomical
factors of Ukraine with the
analysis of intensity of night lightening within spacecraft survey DMSP/OLS data. The archive of satellite imagery
and statistical data on the urban and rural population numbers and on the gross regional product between
1992 and 2012 were used. We established that satellite data on the night lightening of the territory form the
DMSP/OLI satellite are correlating with indicators that characterize the socioeconomical
condition of the
country, and can be used in case of independent remote monitoring of the socioeconomical
development of Ukraine.