Особенности роста и содержания эндогенных цитокининов в мицелиальной биомассе базидиевых Грибов Hericium coralloides и Fomitopsis officinalis в культуре in vitro - Веденичева, Н.П.; Аль-Маали, Г.А.; Рисько, Н.А.; Щербатюк, Н.Н.; Косаковская, И.В. (Доповіді НАН України, 2018)
Проанализированы динамика роста и особенности аккумуляции эндогенных цитокининов в мицелиальной биомассе лекарственных базидиевых грибов Hericium coralloides и Fomitopsis officinalіs на различных этапах культивирования in vitro. Установлен видоспецифический характер динамики отдельных форм цитокининов. Максимальное содержание этих гормонов у H. coralloides зафиксировано в фазу интенсивного роста, замедление ростовых процессов происходило на фоне постепенного снижения их уровня. У F. officinalis четкой зависимости между нарастанием мицелиальной биомассы и аккумуляцией цитокининов не обнаружено. Выявленные в процессе роста мицелиальной биомассы изменения в характере накопления эндогенных цитокининов рассматриваются в качестве косвенного свидетельства участия этих фитогормонов в регуляции роста и развития базидиевых грибов. Проаналізовано динаміку росту і особливості акумуляції ендогенних цитокінінів у міцеліальній біомасі лікарських базидієвих грибів Hericium coralloides і Fomitopsis officinalіs на різних етапах культивування in vitro. Встановлено видоспецифічний характер динаміки окремих форм цитокінінів. Максимальний вміст цих гормонів у H. coralloides зафіксовано у фазу інтенсивного росту, гальмування ростових процесів від бувалося на фоні поступового зниження їхнього рівня. У F. officinalis чіткої залежності між наростанням міцеліальної біомаси і акумуляцією цитокінінів не зафіксовано. Виявлені в процесі росту міцеліальної біомаси зміни в характері накопичення ендогенних цитокінінів розглядаються як опосередковані свідчення участі цих фітогормонів у регуляції росту і розвитку базидієвих грибів. Growth dynamics and features of the accumulation of endogenous cytokinins in the mycelial biomass of medicinal basidial mushrooms Hericium coralloides and Fomitopsis officinal³s at the various stages of cultivation in vitro have been analyzed. Accumulation dynamics of individual cytokinin forms is found to be speciesspecific. The maximum cytokinin content in H. coralloides occurred in the phase of an intensive growth, and the growth slowed down along with a gradual decrease in their levels. In F. officinalis, no clear correlation between the mycelial biomass growth and the accumulation of cytokinins was observed. Changes in the endogenous cytokinins accumulation pattern detected during the mycelial biomass growth are considered as an indirect evidence of the involvement of these phytohormones in the regulation of the growth and development of basidial mushrooms.