Изменение содержания ¹³⁷Cs в различных объектах лесных экосистем зоны отчуждения Чернобыльской АЭС в течение календарного года - Зарубина, Н.Е. (Доповіді НАН України, 2018)
Исследованы сезонные изменения содержания ¹³⁷Cs в почве и растительности лесных экосистем на территории зоны отчуждения Чернобыльской АЭС. Зависимости изменения концентраций ¹³⁷Cs от сезона го да в почвах не выявлено. В хвое и побегах Pinus sylvestris максимальные значения концентрации радио нуклида отмечаются в весенне-летний период. Установлено наличие линейной зависимости между сезон ными изменениями содержания ¹³⁷Cs в хвое и побегах P. sylvestris на полигонах с разным уровнем загрязне ния. Совпадающие по времени изменения содержания ¹³⁷Cs в исследованных органах P. sylvestris на разных полигонах свидетельствуют об общих для лесных экосистем закономерностях перераспределения ¹³⁷Cs по цепи почва — растительность в течение года. Проведено дослідження сезонних змін вмісту ¹³⁷Cs у ґрунті і рослинності лісових екосистем на території зони відчуження Чорнобильської АЕС. Залежності зміни концентрацій ¹³⁷Cs від сезону року в ґрунтах не виявлено. У хвої і пагонах P. sylvestris максимальні значення концентрації радіонукліда відзначаються у весняно-літній період. Встановлено наявність лінійної залежності між сезонними змінами вмісту ¹³⁷Cs у хвої і пагонах P. sylvestris на полігонах з різним рівнем забруднення. Зміни вмісту ¹³⁷Cs в досліджених органах P. sylvestris, які збігаються за часом на різних полігонах, свідчать про загальні для лісових екосистем закономірності перерозподілу ¹³⁷Cs по ланцюгу ґрунт — рослинність протягом року. Seasonal changes in the content of ¹³⁷Cs in the soil and vegetation of forest ecosystems on the territory of the Chernobyl exclusion zone have been studied. Dependences of changes in ¹³⁷Cs concentrations on the season of the year in the soils were not revealed. In the needles and branches of P. sylvestris, the maximum values of the ¹³⁷Cs concentration are noted in spring and summer. As a result of the studies, a linear relation was found between seasonal changes in the ¹³⁷Cs concentration in needles and branches of P. sylvestris in testing areas with different levels of contamination. Changes of the ¹³⁷Cs content in the studied organs of P. sylvestris, which coincide in time on different testing areas, indicate common regularities of the 137Cs redistribution at the soilvegetation chain in forest ecosystems throughout the year.