Асимптотические характеристики и подобие электростатических полей соленоидов - Набока, Б.Г.; Кононов, Б.Т.; Нечаус, А.А. (Електротехніка і електромеханіка, 2003)
Соленоидальные катушки имеют ряд особых точек, где возникновение частичных разрядов (ЧР) наиболее вероятно. Это – либо точки резкого изменения кривизны эквипотенциальных поверхностей - края соленоида (особые точки I типа), либо точки изменения направления роста потенциала - точки ввода напряжения (особые точки II типа). Асимптотические характеристики электростатических полей этих точек разные, из-за чего решение задачи определения наиболее вероятного места возникновения ЧР – не однозначно. Для точек с одинаковыми асимптотическими характеристиками эта задача, наоборот, имеет единственное решение, что есть следствием подобия полей. Соленоїдальні котушки мають ряд особливих точок, де виникнення часткових розрядів (ЧР) найбільш ймовірне. Це – або точки різкої зміни кривизни еквіпотенціальних поверхонь – краї соленоїда (особливі точки I типу), або точки зміни напряму зростання потенціала – точки введення високої напруги (особливі точки II типу). Асимптотичні характеристики електростатичних полів цих точок різні, внаслідок чого задача визначення найбільш ймовірного місця виникнення ЧР має неоднозначне розв’язання. Для точок з одинаковими асимптотичними характеристиками така задача, навпаки, має єдине рішення, що є наслідком подібності полів. Solenoid coils have a number of special points where occurrence of partial discharge is the most probable. They are points of sharp change of curvature equipotencial surfaces on solenoid edges - special points of I type, or points of voltage input, in witch growth of potential changed its direction - special points of II type. Asymptotical characteristics of electrostatic fields in these points are different. That is way the definition of the most probable place of partial discharge is unequivocal. For points with identical asymptotical characteristics this problem, on the contrary, has the unique decision due to similarity of fields in them.