Розрахунок статичних характеристик асинхронних моторів - Чабан, В.Й.; Білий, Л.А.; Чабан, А.В. (Електротехніка і електромеханіка, 2003)
Запропоновано метод розрахунку статичних характеристик насиченого асинхронного мотора, виходячи з побудови моделі чутливости до початкових умов. Рівняння періодичности розв’язуються ітераційним методом Ньютона. На кожній ітерації інтеґруються рівняння електромеханічного стану та їх рівняння першої варіації. Стійкі і нестійкі усталені стани визначаються зонами притягання нульового наближення. Розраховано два усталених стани з множини можливих – стійкий і нестійкий. Предложен метод расчета статических характеристик насыщенного асинхронного двигателя, исходя из построения модели чувствительности к начальным условиям. Уравнения периодичности решаются итерационным методом Ньютона. На каждой итерации интегрируются уравнения электромеханического состояния и уравнения их первой вариации. Устойчивые и неустойчивые состояния определяются зонами нулевого притяжения. Рассчитаны два установившихся состояния из множества возможных – устойчивое и неустойчивое. The computation method of static characteristics in saturated induction motor, based on construction of model sensible to its initial conditions, is offered. Using the Newton iteration method the model equations are solved. The equations of electro-mechanical state and equations of their first variations are integrated on the every iteration. Stable and unstable system states are determined coming from the zero attraction zones. Two steady states of the system, stable and unstable, from the great number of possible ones are calculated.