Бастіони сучасної технічної довершеності (на матеріалі жіночої прози кін. XX – поч. XXI ст.) - Нікітіна, Н. (Слово і Час, 2011)
У статті розглядається технократичний складник катастрофізму та його відбиття в сучасній
малій жіночій прозі. Авторка прагне проаналізувати вплив техніки на буттєстиль, духовні й життєві
цінності сучасника, зміни, що відбулися з людиною. Зауважено, що з появою комп’ютерних
інновацій у духовній сфері відбуваються модифікації, стандартизація, обмеження свободи. The article touches upon the anthropogenic component of catastrophism in contemporary female
short prose. The author makes an attempt to analyze the infl uence of technology on lifestyle, spiritual
and existential values of our contemporaries, and to single out the changes which affected the
modern humankind. Generally, it can be noted that computer innovations brought about modification,
standardization and limitations of freedom which disfigured the spiritual life of individuals and groups. В статье рассматривается техногенная
составляющая катастрофизма и её наличие в
современной женской прозе. Автор предпринимает
попытку проанализировать влияние техники
на бытие, духовные и жизненный ценности
современника, изменения, которые произошли
с человеком. Отмечено, что с появлением
компьютерных инноваций в духовной
сфере человека происходят модификации,
стандартизация, ограничение свободы.