Спадкоємність у міських мотивах - Левицький, В. (Слово і Час, 2011)
Рецензія на книгу: Ніколенко О., Шарбенко Т. Столичний текст М. Гоголя і М. Булгакова:
Монографія. – Полтава: ТОВ “АСМІ”, 2009. – 200 с.
Іноді теперішня цікавість до урбанізму все ж нагадує вдачу героя з
неканонічної поеми ХІХ ст. Привабливого завзяття в ній, на щастя, вистачає.
І не в тому значенні, буцім-то наукова зосередженість на змальованих
кварталах схожа на купівлю мертвих душ. Просто вагомі роздуми про міста
як тексти ще недоказано замикаються. Майже як наміри гоголівського франта
з холостяцького екіпажа, чарівно-незрозумілі для довколишніх. Прикро,
але спроб помірковано узагальнити подані концепції обмаль. Можливо,
справа за появою умовного, неспалимого “другого тому городянських
студій”.