Вплив металевих домішок на окислення різних форм вуглецю продукту детонаційного синтезу алмазу - Панова, А.М.; Богатирьова, Г.П.; Забуга, В.Я.; Цапюк, Г.Г.; Серга, М.А.; Бєда, О.А. (Сверхтвердые материалы, 2016)
Визначено оптимальний каталізатор для селективного окислення неалмазної складової продукту детонаційного синтезу алмазу. Досліджено фазовий склад та стійкість до окислення нанопорошків алмазу, вилучених різними методами. Показано наявність залишкового “неалмазного вуглецю” в порошках алмазу, вилучених газофазним окисленням в присутності купрум (ІІ) хлориду (CuCl₂) та їх більшу стійкість до окислення, ніж вилучених із застосуванням суміші хромового ангідриду з сульфатною кислотою. Определен оптимальный катализатор для селективного окисления неалмазной составляющей продукта детонационного синтеза алмаза. Исследован фазовый состав и стойкость к окислению нанопорошков алмаза, извлеченных разными методами. Показано наличие остаточного “неалмазного углерода” в порошках алмаза, извлеченных газофазным окислением в присутствии купрум (ІІ) хлорида (CuCl₂), и их большую стойкость к окислению, чем извлеченных с применением смеси хромового ангидрида с сульфатной кислотой. Optimal catalyst for selective oxidation non-diamond part of product of detonation synthesis was determined. Phase composition and thermostability of diamond nanopowders were researched. It was shown that diamond powders extractioned with gas phase oxidation with CuCl₂ contained residual non-diamond carbon and have high thermostability then powders extractioned with CrO₃ and H₂SO₄.