Взаимодействие оксидов церия и европия при температуре 1500 °С - Андриевская, Е.Р.; Богатырева, Ж.Д.; Корниенко, О.А.; Самелюк, А.В.; Субота, И.С. (Современные проблемы физического материаловедения, 2014)
Впервые c помощью методов РФА, петрографии и электронной микроскопии исследованы фазовые равновесия в двойной системе CeO₂―Eu₂O₃ при температуре 1500 °С во всем интервале концентраций. Установлено, что в системе образуются твердые растворы на основе моноклинной (В), кубической (С) модификаций Eu₂O₃ и кубической со структурой типа флюорита (F) модификации СеO₂. Определены границы растворимости и значения параметров элементарных ячеек твердых растворов. Вперше за допомогою методів рентгенівського фазового аналізу, петрографії та електронної мікроскопії досліджено фазові рівноваги та структурні перетворення в подвійній системі CeO₂―Eu₂O₃ при температурі 1500 °С у всьому інтервалі концентрацій. Встановлено, що в системі утворюються тверді розчини на основі моноклінної (В), кубічної (С) модифікацій Eu₂O₃ та кубічної із структурою типу флюориту (F) модифікації СеO₂. Визначено границі розчинності та параметри елементарних комірок твердих розчинів. Phase equilibria and structural transformations in the binary CeO₂―Eu₂O₃ system at 1500 °C were studied by X-ray diffraction, petrography and electron microscopy in the overall concentration range. It was established that in the system there exist fields of solid solutions based on monoclinic (B) modification of Eu₂O₃, cubic (C) modification of Eu₂O₃ and cubic modification of CeO₂ with fluorite-type structure (F). The lattice parameters of the unit cells and the boundaries of the homogeneity fields for solid solutions were determined.