Дослідження фазових рівноваг в системі ZrO₂—NiO при низькому вмісті NiО для створення керамічних паливних комірок - Глабай, М.С.; Тищенко, Я.С.; Бродніковський, Є.М.; Бричевський, М.М.; Лакиза, С.М. (Современные проблемы физического материаловедения, 2014)
В зв’язку з суперечливими даними літератури про взаємодію в системі ZrO₂—NiO вивчено фазові співвідношення в ній при низькому вмісті NiO. Рентгенівським дослідженням підтверджено, що кубічна структура NiO не стабілізує кубічну структуру ZrO₂. Розчинність NiO в ZrO₂ не перевищує 1% (мол.). В системі має місце евтектична взаємодія компонентів. В связи с противоречивыми данными литературы о взаимодействии в системе ZrO₂—NiO изучены фазовые соотношения в ней при низком содержании NiO. Рентгеновским методом подтверждено, что кубическая структура NiO не стабилизирует кубическую структуру ZrO₂. Растворимость NiO в ZrO₂ не превышает 1% (мол.). В системе имеет место эвтектическое взаимодействие компонентов. Due to conflicting literature data on the interaction in the system ZrO₂—NiO phase relations in it were studied at a low content of NiO. The X-ray investigation confirmed that the cubic NiO structure does not stabilize the cubic structure of ZrO₂. The solubility of NiO in ZrO₂ is less than 1% (mol.). An eutectic interaction occur in the system studied.