Сучасні методи синтезу нанокристалічних порошків алюмокобальтової шпінелі - Цукренко, В.В. (Современные проблемы физического материаловедения, 2014)
Проаналізовано сучасні методи синтезу нанокристалічного порошку алюмокобальтової шпінелі CoAl₂O₄ з метою подальшого використання її для забарвлення композитів у системі ZrO₂—Y2O₃—CeO₂—Al2O₃—СоО. Встановлено вплив вихідних речовин та режимів термічної обробки на колір та властивості порошків CoAl₂O₄. Сучасні методи синтезу дозволяють отримати нанокристалічний порошок алюмокобальтової шпінелі з зеленим чи синім забарвленням з широким розподілом первинних частинок за розміром при різних температурах. Остаточно вибір методу синтезу CoAl₂O₄ визначається конкретними умовами застосування необхідних матеріалів. Проанализированы современные методы синтеза нанокристаллического порошка алюмокобальтовой шпинели CoAl₂O₄ с целью дальнейшего использования ее для окраски композитов в системе ZrO₂—Y2O₃—CeO₂—Al2O₃—СоО. Установлено влияние исходных веществ и режимов термической обработки на цвет и свойства порошков CoAl₂O₄. Современные методы синтеза позволяют получить нанокристаллический порошок алюмокобальтовой шринели с зеленой или синей окраской с широким распределением первичных частиц по размерам при разной температуре. Окончательно выбор метода синтеза CoAl₂O₄ определяется конкретными условиями применения необходимых материалов. The advanced methods for synthesis of the nanocrystalline cobalt aluminate spinel powder (CoAl₂O₄) was analyzed for subsequent coloration of composites in the ZrO₂—Y2O₃—CeO₂—Al2O₃—СоО system. It was found the effect of the precusor and heat treatment for the color and properties of synthesized CoAl₂O₄ powders. A variety of current synthesis steps provides the producing of nanocrystalline CoAl₂O₄ with a green or blue coloration with a wide range of the primary particles size distribution at different temperatures. Finally the choice of method is determined by the specific varying conditions of the composite using.