Гальваномагнитные свойства наноструктур Сu—Fe₃O₄—Мe₂O₃—Fe₃O₄ - Касумов, А.М.; Хриновский, В.З.; Караваева, В.М. (Современные проблемы физического материаловедения, 2014)
Подведен итог исследованиям гальваномагнитных свойств наноструктур Сu—Fe₃O₄—Мe₂O₃—Fe₃O₄—Cu на основе слоев магнетита, разделенных прослойкой из оксидов редкоземельных металлов Мe₂O₃ (Ме — Y, Ce, Pr, Sm, Eu, Tb, Dy). Показано, что на границе слоев Fe₃O₄ и Мe₂O₃ между ионами железа и редкоземельных металлов происходит магнитное взаимодействие, приводящее к упорядочению магнитной структуры поверхности магнетита. Это, в свою очередь, ведет к увеличению туннельного магнитосопротивления наноструктур как при работе на постоянном, так и на переменном токе. Підведено підсумок дослідженням гальваномагнітних властивостей наноструктур Сu—Fe₃O₄—Мe₂O₃—Fe₃O₄—Cu на основі шарів магнетиту, що розділені прошарком з оксидів рідкоземельних металів Мe₂O₃ ( Ме — Y, Ce, Pr, Sm, Eu, Tb, Dy). Показано, що на межі шарів Fe₃O₄ та Мe₂O₃ між іонами заліза та рідкоземельних металів відбувається магнітна взаємодія, яка приводить до впорядкування магнітної структури поверхні магнетиту. Це, в свою чергу, веде до збільшення тунельного магнітоопору наноструктур як при роботі на постійному, так і на змінному струмі. The study of galvanomagnetic properties of nanostructures Сu—Fe₃O₄—Мe₂O₃—Fe₃O₄—Cu, based on magnetite layers, separated by a streak of rare earth metal oxides Мe₂O₃ (Ме — Y, Ce, Pr, Sm, Eu, Tb, Dy), was summarized. It was shown, that at the layers boundary of Fe₃O₄ and Мe₂O₃ there is magnetice interaction between ions of iron and rare earth metals, that leads to the ordering of magnetic structure of the magnetite surface. This in turn provokes an increasing of tunneling magnetoresistance in nanostructures at them working both on DC, and AC currents.