Порівняльний аналіз властивостей порошків сплавів Cu—S та Cu—P пічного синтезу. 1. Хімічний склад, мікротвердість та пресованість порошків - Радченко, О.К.; Гетьман, О.І.; Радченко, Л.О.; Іценко, А.І.; Кривошея, В.О. (Современные проблемы физического материаловедения, 2014)
Проведено порівняльний аналіз властивостей порошків сплавів Cu—S та Cu—P, одержаних пічним синтезом з використанням вихідного порошку міді марки ПМС-1. Визначено хімічний склад, мікротвердість та пресованість порошків. Показано, що синтезовані порошки сплаву Cu—S мають більш стабільний хімічний склад, ніж порошки сплаву Cu—P. Мікротвердість порошку сплаву Cu—S (1,364 ± 0,235 ГПа) в межах похибки відповідає мікротвердості халькозину (Cu₂S), а сплаву Cu—Р приблизно на 30% менша за мікротвердість фосфіду міді (Cu₃P) і становить 2,162 ± 0,284 ГПа. Найбільше ущільнення за однакових умов пресування має порошок сплаву Cu—S. Проведен сравнительный анализ свойств порошков сплавов Cu—S и Cu—P, полученных печным синтезом с использованием исходного порошка меди марки ПМС-1. Определены химический состав, микротвердость и прессуемость порошков. Показано, что синтезированные порошки сплава Cu—S имеют более стабильный химический состав, чем порошки сплава Cu—P. Микротвердость порошка сплава Cu—S (1,364 ± 0,235 ГПа) в пределах погрешности отвечает микротвердости халькозина (Cu₂S), а микротвердость порошка сплава Cu—Р приблизительно на 30% меньше таковой фосфида меди (Cu₃P) и составляет 2,162 ± 0,284 ГПа. Наибольшее уплотнение при одинаковых условиях прессования имеет порошок сплава Cu—S. Conducted comparative analysis of properties of powders of Cu—S and Cu—P alloys got the stove synthesis with the use of initial copper powder of brand ПМС-1. Certain chemical composition, microhardness and compactibility of powders. It is shown that the synthesized powders of Cu—S alloy have more stable chemical composition than powders of Cu—P alloy. Microhardness of powder of Cu—S alloy (1,364 ± 0,235 GPа) within the limits of error answers the microhardness of Chalcocite (Cu₂S), and microhardness of powder of Cu—Р alloy approximately on 30% less than than microhardness of copper phosphide (Cu₃P) and presents 2,162 ± 0,284 GPа. A most compression, at the equal terms of pressing has powder of Cu—S alloy.