Анализ состояния и перспектив применения технологии жидкофазного восстановления марганца из оксидных материалов при конвертерной плавке - Полякова, Я.А.; Поляков, А.В. (Фундаментальные и прикладные проблемы черной металлургии, 2014)
Проанализированы физико-химические особенности процессов окисления и восстановления марганца при конвертерной плавке стали, с научных позиций выявлены факторы, способствующие повышению эффективности жидкофазного восстановления марганца из его оксидов. Обоснованы пути совершенствования технологии плавки, выполнена оценка показателей применения жидкофазного восстановления марганца из оксидов и технико-экономической эффективности реализации мероприятия. Зібрано та систематизовано інформацію про особливості технології киснево-конверторної плавки з рідкофазним відновленням марганцю зі шлаку, що формується в процесі продувки, та введених додатково оксидів, що містять марганець. Проаналізовано фізико-хімічні особливості процесів окислення і відновлення марганцю при конвертерної плавці, з наукових позицій виявлено фактори, що сприяють підвищенню ефективності рідкофазного відновлення марганцю з його оксидів. Обґрунтовано шляхи вдосконалення технології плавки, виконано оцінку показників застосування рідкофазного відновлення марганцю з оксидів та техніко-економічної ефективності реалізації заходу. The physicochemical characteristics of the processes of oxidation and reduction manganese steel converter process, identified from a scientific factors that contribute to improve the efficiency of liquid-phase reduction manganese from oxide. Ways of improving the technology of smelting using these options, estimated indicators is liquid-phase reduction manganese from oxides and the technical and economic efficiency of the implementation of activities.