Леся Українка – Антон Чехов: психологія, доля, покликання - Романов, С. (Слово і Час, 2011)
Автор статті в біографічному, суспільно-політичному, мистецькому контекстах зіставляє
життєвий і творчий шлях Лесі Українки і А. Чехова. Виявлено спільні і відмінні риси в реакції обох
письменників-сучасників на виклики реальності, а отже, й особливості їхнього самосприйняття
та самопрезентації у світі. Проблему становлення й формування творчої особистості
митців розглянуто крізь призму розвою тогочасних української та російської національних
культур. This article is devoted to biographical, social, political and artistic parallels in life and works of Lesia
Ukrayinka and Anton Chekhov. The author identifi es the points of affi nity and difference between the
reactions of both contemporaries on the challenges of their time, and therefore between their models of
self-identifi cation and self-presentation. The paper also focuses on the making of Lesia Ukrayinka’s and
Anton Chekhov’s style as seen through the prism of the then Ukrainian and Russian national cultures. В статье сделана попытка в биографическом,
общественно-политическом, культурном контекстах
сопоставить жизненный и творческий путь Леси
Украинки и Антона Чехова. Акцент сделан на
обнаружении общих и различных черт в реакции обеих
писателей-современников на вызовы реальности, а
следовательно, и особенности их самовосприятия
и самопрезентации в мире. Проблема становления
и формирования творческой индивидуальности
писателей рассматривается сквозь призму развития
украинской и российской национальных культур того
времени.