Поетизм як феномен чеського літературного авангарду 1920-х років - Забіяка, І. (Слово і Час, 2011)
Стаття присвячена поетизмові – унікальній чеській авангардній течії 1920-х років. Розглянуто
історію постання цієї течії та угруповання “Дев’єтсил”, яке було осередком поетистів.
Проаналізовано зв’язки поетизму з іншими авангардними напрямками: кубізмом, дадаїзмом,
конструктивізмом, сюрреалізмом, пролетарською літературою, а також національні джерела
цієї авангардної течії. Виокремлено специфічні ознаки поетизму: здатність синтезувати різні
тенденції мистецтва, особлива роль в історії чеської літератури, позитивне ставлення до світу.
Подано коротку інформацію про основних письменників-поетистів Вітезслава Незвала, Ярослава
Сайферта, Константина Бібла, Владислава Ванчуру. The article deals with poetism, a unique Czech avant-garde movement of the 1920s. The author
outlines the origins of poetism, especially the history of the group Devětsil which formed the core
of the movement, and describes the links between poetism and other avant-garde groups, such as
cubism, Dadaism, constructivism, surrealism, proletarian literature etc. The paper also singles out
the national sources and specifi c features of poetism (i.e. its synthetic nature, its particular role in
the history of Czech literature, and a positive attitude towards empirical reality) and is concluded
with short profiles of the movement’s principal writers (Vítězslav Nezval, Jaroslav Seifert, Konstantin
Biebl, Vladislav Vančura). Статья посвящена поэтизму – уникальному
чешскому авангардному течению 1920-х годов. Рассмотрена история становления этого течения и группы
“Деветсил”, которая была центром поэтистов. Проанализированы связи поэтизма с другими авангардными
течениями – кубизмом, дадаизмом, конструктивизмом,
сюрреализмом, пролетарской литературой, а также
национальные источники этого авангардного течения.
Выделены специфические особенности поэтизма –
способность синтезировать различные тенденции
искусства, особенная роль в истории чешской литературы, позитивное отношение к миру. Дана краткая
информация об основных писателях-поэтистах – Витезславе Незвале, Ярославе Сайферде, Константине
Библе, Владиславе Ванчуре.