Концепт модальності й поетика Рільке - Наєнко, М. (Слово і Час, 2011)
Рецензія на книгу: Кравченко Л. Художня модальність поетичного універсуму
Р. М. Рільке. – Дрогобич: Коло, 2010. – 260 с.
До останнього часу в літературознавстві вивчення категорії художньої
модальності проводилося несистематично, без певної структуризації та
впорядкування таких досліджень. З погляду історичної поетики зміна типів
художньої свідомості призводить до трансформацій поетологічних категорій,
які кореспондують із цими типами художньої свідомості. У кожному з цих типів
утворюється специфічна, притаманна тій чи тій літературній епосі система
поетики з особливими видами зв’язків між ними, зі специфічним змістом,
об’ємом, ієрархією поетологічних понять.