Проблеми утилізації та знешкодження твердих побутових відходів і досконалення способів їх вирішення - Махота, І.В. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2008)
Проаналізовано існуючий стан системи поводження з твердими побутовими відходами в Україні. Досліджено закордонний досвід з вирішення цих проблем. Визначено, що
діюча система поводження з твердими побутовими відходами в Україні спричиняє значну санітарну і гігієнічну небезпеку, а її діяльність не спрямована на переробку відходів для використання їх як вторинної сировини та паливно-енергетичних ресурсів. Існуючі способи утилізації та знешкодження твердих побутових відходів потребують реорганізації в цілях забезпечення охорони здоров'я населення та запобігання забруднення
навколишнього середовища. Запропоновано альтернативний спосіб визначення запасів біогазу на звалищах та полігонах твердих побутових відходів, що надасть змогу визначати систему дегазації звалищ і полігонів твердих побутових відходів. Спосіб базується на розробленій моделі швидкості фільтрації газу на полігонах твердих побутових
відходів та експрес методі дослідження інтенсивності виходу біогазу з товщі звалищ та
полігонів. Проанализировано существующее состояние системы обращения с твердыми бытовыми отходами в Украине. Исследован заграничный опыт по решению этих проблем.
Определенно, что действующая система системы обращения с твердыми бытовыми отходами в Украине представляет собой значительную санитарную и гигиеническую
опасность, а ее деятельность не направлена на переработку отходов как вторичного
сырья и топливно-энергетических ресурсов. Существующие способы утилизации и
обезвреживания твердых бытовых отходов нуждаются в реорганизации для обеспечения охраны здоровья населения и предотвращения загрязнения окружающей среды.
Предложен альтернативный способ определения запасов биогаза на свалках и полигонах твердых бытовых отходов, что предоставит возможность определять систему дегазации свалок и полигонов твердых бытовых отходов. Данный способ базируется на
разработанной модели скорости фильтрации газа на полигонах твердых бытовых отходов и экспресс методе исследования интенсивности выхода биогаза из толщи свалок и
полигонов. In the article the existent state of the system of handling with hard domestic wastes is analyzed
in Ukraine. Oversea experience in decision of problems of utilization and defusing of
hard domestic wastes is investigated. Was determined, that the operating system of the system
of handling hard domestic wastes on Ukraine is a considerable sanitary and hygienically
danger. Its activity is not directed on processing of wastes for the use them as the second
raw material and fuel and energy resources. The existent methods of utilization and defusing
of hard domestic wastes on Ukraine need reorganization for providing the health of population
and prevention of environment care contamination.On the basis of mentioned above, the
alternative method of determination of supplies of biogas has been offered on dumps of hard
domestic wastes. It will give possibility to determine the system of degassing of dumps and
grounds of hard domestic wastes. This method is based on the models of speed of filtration of
gas on the dumps of hard domestic wastes and express method of research of intensity of biogas
output from the layer of dumps of hard domestic wastes.