Погляд на прозу – погляд на літературу - Наєнко, М. (Слово і Час, 2011)
Автор аналізує літературно-критичні дослідження професора Григорія Штоня, його рецепцію
прозової спадщини українських письменників ХІХ–ХХ століть. Основний акцент зроблено на
теоретичному обґрунтуванні ліро-епічного обличчя української прози, на прийнятних і дискусійних
моментах у наукових судженнях дослідника. The paper reviews Prof. Hryhoriy Shton’s essays in literary criticism, most importantly, his reception
of the prose works by Ukrainian writers of the 19th and 20th centuries. The author underscores the
role of Hryhoriy Shton’s concept of lyricism as a basic parameter of Ukrainian prose, and singles out
plausible and controversial points of his theoretical scheme. Автор анализирует литературно-критические
исследования профессора Григория Штоня, его рецепцию
прозаического наследия украинских писателей ХІХ–
ХХ веков. Основной акцент сделан на теоретическом
обосновании лиро-эпического обличия украинской прозы,
на безусловных и спорных моментах в научных суждениях
исследователя.