Сучасні системи екологічного моніторингу та ефективність їх функціонування - Ємець, М.А. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2008)
Проведено аналіз систем моніторингу навколишнього середовища. Надано характеристику сучасного стану державної системи моніторингу навколишнього середовища в
Україні. Запропоновано основні напрямки її вдосконалення. Проведен анализ систем мониторинга окружающей среды. Предоставлена характеристика современного состояния государственной системы мониторинга окружающей
среды в Украине. Предложены основные направления ее усовершенствования. Environmental monitoring systems have been analyzed. Description of up-to-date condition
of civil system of environmental monitoring in Ukraine has been introduced. Basic tendencies
of development of the system have been propounded.