Влияние техногенной деятельности на соляной карст - Гайдин, А.М. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2008)
У статті розглянутий комплекс проблем, які виникають при розвитку соляного карсту в результаті порушення гідродинамічного режиму надсольового водоносного горизонту. Запропоновано гідродинамічну модель руху води від місць живлення до місця розвантаження з формуванням зон напірної фільтрації та вільного потоку в підземних каньйонах. Досліджено методи боротьби з техногенним соляним карстом. В статье рассмотрен комплекс проблем, возникающих при развитии соляного карста в результате нарушения гидродинамического режима надсолевого водоносного горизонта. Предложена гидродинамическая модель движения воды от мест питания к месту разгрузки с формированием зон напорной фильтрации и свободного потока в подземных каньонах. Исследованы методы борьбы с техногенным соляным карстом. The complex of problems, arising up at development of hydrochloric karst as a result of violation of the hydrodynamic mode of overhydrochloric of aquiferous horizon is considered in the article. The hydrodynamic model of motion of water is offered from the places of feed to the place of unloading with forming of areas of pressure filtration and free stream in underground canyons. The methods of fight are investigational against technogenic hydrochloric karst.