Increase of efficiency of soil remediation near stores of radioactive wastes - Shapar, A.G.; Tyapkin, O.K.; Yemets, M.A. (Інститут проблем природокористування та екології НАН України, 2008)
Однієї з основ сталого розвитку України є сучасний ядерно-паливний цикл (комплекс). Але цей комплекс має великий потенціал забруднення ресурсів ґрунту. Ця проблема в Україні може бути вирішена тільки на основі Європейських стандартів за допомогою широкого впровадження сучасних процедур очищення ґрунту від радіоактивного забруднення (накопиченого протягом півстоліття функціонування ядерної промисловості колишнього Радянського Союзу). CLEANSOIL - проста і фінансово ефективна сучасна технологія, що дозволяє in-situ витяг небезпечних речовин із ґрунту
на досить великих площах забрудненої землі з мінімальними порушеннями поверхні.
Потреба ефективних методів виявлення й оцінки такого забруднення навколишнього
середовища об'єктами ядерно-паливного циклу визначила спеціальний комплекс радіологічних досліджень (потужність експозиційної дози γ-випромінювання, питома активність ґрунту і рослинності) як цінний, не агресивний до навколишнього середовища і дешевий інструмент. Одной из основ устойчивого развития Украины является современный ядерно- топливный цикл (комплекс). Но этот комплекс имеет большой потенциал загрязнения ресурсов почвы. Эта проблема в Украине может быть решена только на основе Европейских стандартов посредством широкого внедрения современных процедур очистки
почвы от радиоактивного загрязнения (накопленного в течение полстолетия функционирования ядерной промышленности бывшего Советского Союза). CLEANSOIL - простая и финансово-эффективная современная технология, которая позволяет in-situ извлечение опасных веществ из почвы на достаточно больших площадях загрязненной
земли с минимальными нарушениями поверхности. Потребность эффективных методов
обнаружения и оценки такого загрязнения окружающей среды объектами ядерно-
топливного цикла определила специальный комплекс радиологических исследований
(мощность экспозиционной дозы γ-излучения, удельная активность почвы и растительности) как ценный, не агрессивный к окружающей среде и дешевый инструмент. One of bases of the sustainable development of Ukraine is the modern nuclear fuel cycle (complex).
But the complex has great potential of pollution in soil resources. The problem in Ukraine
can be resolved only on the basis of the European standards by means of wide intrusion of modern
procedures of clearing of soil from radioactive pollution (collected during half-century functioning
of the nuclear industry of the former Soviet Union). CLEANSOIL is a very simple and costefficient
modern technology to enable in-situ treatment of hazardous substances in soil, especially
targeted for large areas of polluted land and causing minimum site disturbance. The need of viable
methods of detecting and evaluating such environmental contamination by objects of nuclear fuel
cycle has made the special complex of radiological researches (capacity an exposition doze of γ-
radiation, specific activity of soil and vegetation) to be valuable tools, thanks to their non invasive
characteristics and low cost investigation.