Читаючи Дмитра Лихачова - Білоус, П. (Слово і Час, 2011)
У статті переглядаються деякі концепції російського медієвіста Дмитра Лихачова (зокрема
щодо походження літератури Київської Русі, стилю монументального історизму), позначених
впливом імперського дискурсу у тлумаченні давнього письменства. Автор статті доводить, що
ідеї, які продукував Д. Лихачов під впливом радянської ідеології, непридатні для української
літературної медієвістики. The article reconsiders some concepts of a Russian medievalist Dmitri Likhachov, first and
foremost those concerning the origins of Kievan Rus literature and its monumental historicism. The
author argues that Likhachov’s ideas which stood under the influence of Soviet ideology can hardly
be used by Ukrainian medievalism, since they reproduce the imperial interpretations of ancient
literature. В статье пересматриваются некоторые концепции
русского медиевиста Дмитрия Лихачева, в частности
о происхождении литературы Киевской Руси, о стиле
монументального историзма, в которых проявил себя
имперский дискурс в интерпретации древней литературы.
Автор статьи доказывает, что идеи, продуцируемые Д.
Лихачевым под влиянием советской идеологии, непригодны
для украинской литературной медиевистики.