“Кривава фієста сучасності” в одкровенні від Ліни Костенко (Зауваги про “Записки українського самашедшого”) - Горблянський, Ю.; Кульчицька, М. (Слово і Час, 2011)
Здійснено аналітичний зондаж сучасного українського літературного процесу в контексті
постмодерного сьогодення, що позиціонує себе як буфонадний балаган. Проаналізовано роман
Ліни Костенко “Записки українського самашедшого” крізь призму специфіки розбудови образу
людини і світу. “Записки…” – це твір-застереження, інвектива людству та його глобально-
цивілізаційному фарисейству й безвідповідальності, своєрідно структурований інтелектуальний
роман, в якому репрезентовано цілісний есеїстичний концепт осмислення повсякденної
апокаліптики сучасності. Охарактеризовано особливості використання документа, репортажної
інформації у структурі художнього тексту. The paper is an attempt at an analytical insight into the current Ukrainian literary process, with
due regard to the conditions of postmodernity which realizes itself as an overall slapstick comedy.
L. Kostenko’s novel “The Notes of a Ukrainian Looney” is viewed here through the prism of its
conception of a human being and of the world. It is thus seen as an invective and a warning against
the globalist hypocrisy and civilizational irresponsibility; as a thoroughly structured intellectual novel
aimed at comprehension of the apocalyptic everyday life in modern times. The author also considered
the peculiarities of the writer’s use of documents and running commentaries within the structure of
the novel. Осуществлен аналитический зондаж современного
украинского литературного процесса в контексте
постмодерной современности, позиционирующей себя
как буффонадный балаган. Проанализирован роман
Лины Костенко “Записки украинского самашедшего” через
призму специфики видения образа человека и мира.
“Записки…” – это произведение-предостережение, инвектива
человечеству, его глобально-цивилизационному фарисейству
и безответственности, своеобразно структурированный
интеллектуальный роман, в котором представлен
целостный эссеистический концепт осмысления ежедневной
апокалиптики современности. Дана характеристика
особенностей использования документа, репортажной
информации в структуре художественного текста.