Трансформація античних міфів у творчості поетів-постмодерністів - Логвиненко, Ю. (Слово і Час, 2011)
Розкриваються прийоми використання античного міфу у творчості поетів 90-х років ХХ ст. Виявлено й окреслено три найбільш концептуально значущі способи введення міфу у тканину твору. Проаналізовано головні функції використання міфів у поетичній системі постмодерністів. Доведено, що у творчості українських поетів-постмодерністів міфологічний сюжет виступає в ролі моделювальної системи, а полівалентність символів дозволяє поетам досягти висот художнього осягнення дійсності. The paper explores the employment of antique myths in the works of Ukrainian poets of the 1990s. The author singles out three most significant ways of the poetic treatment of myth, and analyses the basic functions of mythic material in postmodernist lyric poetry. It is stated that the mythological subjects in the works of Ukrainian postmodernist poets play the role of a modeling system, and that the polyvalency of mythical symbols thus becomes a device for the high scale artistic mastering of reality. Раскрываются приемы использования античного мифа в творчестве поэтов 90-х г. ХХ в. Названо и определено три самых концептуально значимых способа ввода мифа в поэзию. Проанализировано основные функции использования мифов в поэтической системе постмодернистов.