Візантологія та візантологічні студії Івана Франка - Даніш, М. (Слово і Час, 2011)
У статті йдеться про різнобічну діяльність І. Франка переважно як ученого в царині
літературознавcтва, етнографії, мовознавства, економіки та публіцистики, але основний акцент
словацький історик М. Даніш ставить на науковій творчості всесвітньо знаного українського
інтелектуала як візантолога. Автор називає Франка українським першопрохідцем у царині
візантології, наголошує на тому, що Франко вважав візантологію складовою частиною вивчення
історії слов’ян, зокрема історії України, завважує інтерес ученого до праць знаних європейських
візантологів К. Крумбахера та А. Алмазова. Високо оцінено п’ятитомну візантологічну працю
І. Франка “Апокрифи і легенди з українських рукописів”. The article deals with the multifaceted activities of Ivan Franko in the field of literary studies,
ethnography, linguistics, economics, and political journalism. Here, the Slovakian historian Miroslav
Daniš sets a stress on the Ukrainian intellectual’s Byzantine studies. The author calls him a Ukrainian
pioneer in this branch of literary science, pointing out that Franko assumed Byzantology to be one
of the components of Slavic history writing, especially that of Ukraine, and traces the scholar’s
acquaintance with the works of leading European researchers of that time, K. Krumbacher and A.
Almazov. M. Daniš also highly appreciates Franko’s three-volume work “Apocryphal writings and
legends in Ukrainian manuscripts”. В статье идёт речь о разнообразной деятельности
И. Франко преимущественно как ученого в области
литературоведения, этнографии, языкознания, экономики
и публицистики, но основной акцент словацкий историк
М. Даниш ставит на научной деятельности всемирно
известного украинского интеллектуала как византолога.
Словацкий автор называет Франко украинским
первопроходцем в области византологии, акцентирует
внимание на том, что Франко считал византологию
составной частью науки в изучении истории славян,
в частности, истории Украины, подчеркивает интерес
Франко к работам известных европейских византологов
К. Крумбахера и А. Алмазова. Высоко оценивается
пятитомный византологический труд И. Франко “Апокрифы
и легенды из украинских рукописей”.