Природно-людський спільносвіт у дидактичній ліриці Івана Франка (“Мій ізмарагд”, “Давнє й нове”) - Вербицька, Л. (Слово і Час, 2011)
У статті йдеться про філософсько-дидактичний код образної символіки природно-людського
спільносвіту у збірках “Мій Ізмарагд” і “Давнє й нове”. Зроблено спробу окреслити основні
напрямки художньої філософії в межах парадигми “людина ~ природа” в повчальній ліриці
І. Франка. The article analyzes the philosophical and didactic codes of symbols and metaphors of natural and
human common world used in I. Franko’s short stories collections “My Emerald” and “Ancient and
fresh”. This leads to the reconstruction of the poet’s philosophic paradigm of human being vs. nature
developed in his didactic poetry. В статье идет речь о философско-дидактическом
коде образной символики природно-человеческого
совместного мира в сборниках “Мой Измарагд” и “Давнее и
новое”. Сделана попытка очертить основные направления
художественной философии в пределах парадигмы
“человек ~ природа” в поучительной лирике И. Франко.