Сучасний стан франкознавчих досліджень і проблема створення Інституту Івана Франка НАН України - Нахлік, Є. (Слово і Час, 2011)
У проблемно-оглядовій статті окреслено картину розвитку сучасного вітчизняного франкознавства (академічного, університетського, музейного, громадсько-наукового, краєзнавчого), його напрямків, заходів і жанрів та унікальне місце Львівського відділення Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України в цьому процесі. Висвітлено здобутки науково- дослідної установи в царині франкознавства, визначено завдання його дальшого розвитку в новоствореному Інституті Івана Франка НАН України, осмислено проблеми з підготування Повного зібрання текстів письменника. This review seeks to depict the development of Franko studies in Ukraine in academic, educational, museological, public, scientific and regional spheres as well as its main trends and genres. Thereupon, the author stresses the leading role of Lviv department of Taras Shevchenko Institute of Literature of the National Academy of Sciences of Ukraine in this research area, outlines the efforts of this institution, and assesses the strategic goals of the newly established Ivan Franko Institute, especially with respect to the edition of the writer’s complete works. В проблемно - обзорной статье очерчена картина развития современного отечественного франковедения (академического, университетского, музейного, общественно-научного, краеведческого), его направлений, мероприятий и жанров, а также уникальное место Львовского отделения Института литературы им. Т. Г. Шевченко НАН Украины в этом процессе. Освещены достижения этого научно-исследовательского учреждения в области франковедения, определены задачи его дальнейшего развития во вновь созданном Институте Ивана Франко НАН Украины, осмыслены проблемы, связанные с подготовкой Полного собрания текстов писателя.