“Поклоніння ящірці” Л. Дереша та “Оригінал Лаури” В. Набокова: естетична дзеркальність - Кабкова, О. (Слово і Час, 2011)
Стаття пропонує погляд на співбуття двох очевидно відмінних текстів, що уможливлюють
віднаходження подібностей. Універсальні культурні коди, властиві прозі Л. Дереша та В. Набокова,
дозволяють простежити естетичний відблиск останнього незавершеного твору знаного майстра
(“Оригінал Лаури”) у романі молодого українського митця (“Поклоніння ящірці”). The paper sheds light on the coexistence of the two evidently different texts which nevertheless
enable to discover some similarities. The universal cultural codes characteristic both of Liubko
Deresh’s and of Vladimir Nabokov’s prose allow to perceive the echoes of the last, unfinished text of
the well-known author (“The Original of Laura”) in the novel by a young Ukrainian writer (“Worshipping
a Lizard”). Статья предлагает взглянуть на сосуществование
двух очевидно отличающихся текстов, позволяющих
обнаружить подобия. Универсальные культурные коды,
присущие прозе Л. Дереша и В. Набокова, позволяют
проследить эстетический отблеск последнего
незавершенного произведения известного мастера
(“Оригинал Лауры”) в романе молодого украинского
художника (“Поклонение ящерице”).