Інтелектуальні портали Михайла Драгоманова - Голобородько, Я. (Слово і Час, 2011)
У статті виокремлено й розглянуто вияви, аспекти трансформаційного мислення М.Драгоманова. Проаналізовано його тяжіння до неоднозначних оцінок і характеристик, що стосуються як соціополітичних процесів, так і художньо-естетичних явищ. Особливу увагу приділено естетиці Драгоманова, безпосередньо пов’язаній із його онтологічними засадами. The article examines different manifestations and aspects of Mykhaylo Drahomanov’s transformational thinking. In particular, it analyses his inclination for equivocal responses to social and political processes as well as aesthetic phenomena. The author pays special attention to Drahomanov’s aesthetics which is inseparable from his ontological grounds. В статье выделены и рассмотрены проявления, аспекты трансформационного мышления М.Драгоманова. Проанализировано его тяготение к неоднозначным оценкам и характеристикам, которые касаются как социополитических процессов, так и художественно-эстетических явлений. Отдельное внимание уделено эстетике Драгоманова, которая непосредственно сопряжена с его онтологическими основаниями.