Специфіка моделювання художньої свідомості в новелі В. Підмогильного “Іван Босий” - Мафтин, Н. (Слово і Час, 2011)
У статті розкрито специфіку моделювання художньої свідомості в новелі В. Підмогильного “Іван Босий”. Доведено, що основним принципом, за яким розгортається художнє мислення автора, є принцип зіставлення, що реалізується на жанрово-композиційному, ідейно-стильовому та художньо-образному рівнях твору. The paper focuses on the specific modeling of artistic consciousness in Valeryan Pidmohylny’s short story “Ivan Bosy”. The author argues that the writer’s artistic thinking is based upon juxtaposition carried out on the levels of genre, composition, ideology, style, and imagery. В статье раскрыто своеобразие моделирования художественного сознания в новелле В. Пидмогильного “Иван Босый”. Доказано, что главным принципом разворачивания художественного мышления автора является принцип антитетичности. Он реализуется на жанрово-композиционном, идейно-стилевом и художественно-образном уровнях произведения.