Ельза як текст: реалізація формули “Бог – моя клятва” в літературно-художньому та біографічно-побутовому реєстрах - Пуніна, О. (Слово і Час, 2011)
Стаття розгортає формулу “Бог як клятва” (таке значення має ім’я Ельза) у горизонтальному й
вертикальному вимірах. Лінії тексту “Ельза” в культурному просторі перетворюються на систему
в постійному становленні – ризому, точки якої пов’язані з іншими, але не підвладні ієрархії, а
складають ризоматичний ланцюг із двох основних – літературного й біографічного – реєстрів.
Саме цей теоретичний контекст залучено до запропонованого для аналізу імені. The paper analyzes both horizontal and vertical dimensions of the formula “God is the oath” (the literal
meaning of the name “Else”). In the cultural space, the lines of the Else-text are transformed into an
ever-changeable system, that is, into rhizome. Its points are related to each other, but they nevertheless
do not make up any hierarchy, replacing it with non-linear interconnection of literary and biographic
registers. This theoretical background becomes a fulcrum for the analysis of Else’s name. В статье прочитывается формула “Бог как клятва” (такое
значение имеет имя Эльза) в горизонтальном и вертикальном
срезах. Линии текста “Эльза” в культурном пространстве
превращаются в систему, которая постоянно трансформируется,
− ризому (ее точки связаны с другими, но не выстраиваются в
иерархическую линию, при этом формируют ризоматическую
цепочку с двух реестров – литературного и биографического).
Именно этот теоретический контекст использован для анализа
имени.