“Исторія Русовъ” як російська імперська версія історії українського народу - Юрчук, О. (Слово і Час, 2011)
У статті аналізується “Исторія Русовъ” з огляду на наявність у ній російської імперської версії
історії колонізованого українського народу. Не відкидаючи антиколоніального та національного
дискурсів, закладених у творі, указано, що він – одна з базових українських національних ілюзій,
котра виникла під впливом загальноросійського імперського світобачення. Автор “Исторіи Русовъ”
використовує низку прийомів для маскування російського імперського дискурсу: долучення
російської імперської історії до українського історичного контексту, активізацію обопільного
маркера єдиновір’я для імперії та колонії, замовчування колоніальної історії або її викривлення. This article interprets “The History of the Rus” as an imperialist historical narration about the
colonized Ukraine. Although the text also bears the traces of anticolonial and national discourses,
in whole it represents one of the basic Ukrainian national illusions inspired by Russian imperialist
worldview. The author of “The History of the Rus” masks the Russian imperialist discourse in several
ways. Specifi cally, he integrates the imperialist version of Russian history into Ukrainian historical
context, activates the concept of Common Faith which functions as a link between empire and colony,
and conceals or misrepresents the reality of colonial history. В статье анализируется “История Русовъ” с позиции наличия
в ней русской имперской версии истории колонизируемого
украинского народа. Не отбрасывая антиколониальный
и национальный дискурс, заложенный в произведении,
указано, что оно является одной из базовых украинских
национальных иллюзий, которая возникла под воздействием
общероссийского имперского миропонимания. Автор “Истории
Русовъ” использует ряд приемов для маскировки русского
имперского дискурса: приобщение русской имперской
истории к украинскому историческому контексту, активизация
обоюдного маркера единоверья для империи и колонии,
умалчивания колониальной истории или ее искривления.