Бідермаєрівські мотиви у творчості Ніколауса Ленау - Ярош-Яцків, І. (Слово і Час, 2011)
У статті проаналізовано поетику й естетику літературного бідермаєру на основі теоретичних
праць таких зарубіжних літературознавців, як П. Клюкгон, Ф. Федоров, О. Михайлов, А. та
В. Рінзум, знайдено характерні бідермаєрівські риси у творчості письменників епохи Реставрації
на прикладі ліричних творів австрійського поета Ніколауса Ленау. У ранніх “романтичних”
віршах Н. Ленау вдається простежити низку мотивів і тем, які були прикметними для періоду
бідермаєру. У статті доводиться можливість інтерпретації письменників 1815 – 1848 років з
позицій як романтизму, так і бідермаєру. The article analyses the poetics and aesthetics of literary Biedermeier on the basis of theoretical
works by such literary critics as P. Kluckhohn, F. Fedorov, A. Mikhaylov, A. and W. Rinsum. The author
focuses on the features of Biedermeier which could be found in the lyric poetry of Nikolaus Lenau,
an Austrian poet of the Restoration Epoch. Concentrating on Lenau’s early “romantic” poems, the
research paper traces back some motifs and themes typical of the Biedermeier period. In the end,
the author argues that the writers of 1815-1848 could be interpreted from the standpoint of both
romanticism and Biedermeier. В статье рассматриваются поэтика и эстетика литературного
бидермейера на основе теоретических исследований
таких зарубежных литературоведов, как П. Клюкгон,
Ф. Федоров, А. Михайлов, А. и В. Ринзум, отыскиваются
характерные бидермейеровские черты в творчестве
писателей эпохи Реставрации на примере лирических
произведений австрийского поэта Николауса Ленау. В ранних
“романтических” стихотворениях Н. Ленау прослеживается
присутствие ряда мотивов и тем, характерных для периода
бидермейера. В статье доказана возможность интерпретации
писателей 1815 – 1848 годов с позиций как романтизма, так
и бидермейера.