Архітектоніка сонетного циклу в англомовній та україномовній поезії кінця ХІХ – початку ХХ століття - Колупаєва, О. (Слово і Час, 2011)
У статті зіставляються основні принципи та закономірності утворення сонетних циклів.
Дослідження здійснено шляхом порівняльно-типологічного аналізу англомовних й україномовних
сонетних циклів кінця XIX – початку XX ст. Особлива увага зосереджена на встановленні засобів
забезпечення єдності сонетного циклу, що виявляється у спільній тематиці, схожій композиційно-
образній та архітектонічній організації. The paper offers a comparative-typological analysis of English-language and Ukrainian-language
sonnet sequences at the turn of the 20th century which allows to lay down the main principles and mechanisms integral to this genre form. The most attention is paid to the means of unification of sonnet
sequences that finds expression in common themes, similar composition, imagery and architectonics. В статье сопоставляются основные принципы и
закономерности создания сонетных циклов. Исследование
проводится путем сравнительно-типологического анализа
англоязычных и украиноязычных сонетных циклов конца
XIX — начала XX вв. Особое внимание уделяется выявлению
единства сонетов цикла, выражающегося в общей тематике,
похожей композиционно-образной и архитектонической
организации.