Етикетна література України латинською мовою: пам'ятки й пізніша рецепція явища - Шевченко-Савчинська, Л. (Слово і Час, 2011)
У статті розкривається суть терміна “етикетна література”, подається класифікація за жанрами
та видами етикетних творів, написаних латиною в Україні XV–XIX ст. На підставі теоретико-
літературного аналізу оригінальних текстів (Теодозій Баєвський, Мартин-Никанор Анчевський,
Шимон Шимонович та ін.) авторка уточнює низку дефініцій з метою унормування термінології,
якою послуговуються літературознавці, досліджуючи давній період розвитку української
літератури. The article specifies the meaning of the term “etiquette literature”, and modifies the classification of genres and types of etiquette works written in Latin in Ukraine of the 15th-19th centuries. On the
grounds of theoretical and literary analysis of original texts (Theodosius Bayevsky, Martyn-Nycanor
Anchevsky, Shymon Shymonovych etc.), the author gives exacter definitions of some concepts which
are commonly used by the literary scholars majoring in old Ukrainian literature. В статье раскрывается суть термина “этикетная
литература”, подается классификация по жанрам и видам этикетных произведений, написанных на латыни в Украине
XV–XIX вв. На основании теоретико-литературного анализа
оригинальных текстов (Теодозий Баевский, Мартин-Никанор
Анчевский, Шимон Шимонович и др.) автор уточняет ряд
дефиниций с целью унормирования терминологии, которой
пользуются литературоведы, исследуя древний период
развития украинской литературы.