Повернені шевченківські раритети - Тарахан-Береза, З. (Слово і Час, 2011)
Стаття відомого шевченкознавця присвячена унікальному виданню “Повернені шевченківські раритети”, яке вміщує репродукції з оригінальних гравюр, рукописів, світлин, листів та інших утрачених, але повернутих матеріалів вітчизняної шевченкіани. Особливу увагу приділено малюнкам Григорія Честахівського, створеним під час перевезення та поховання Т. Шевченка в Каневі. Стаття ілюстрована фотоматеріалами із зазначеного видання. The paper dwells on a unique edition “Taras Shevchenko: Lost and Returned Rarities” which contains photographic reproductions of original engravings, manuscripts, photographs, letters and other lost and found objects of Shevchenko’s heritage. Special attention is given to Hryhoriy Chestakhivsky’s drawings which were made during transportation and burial of Shevchenko’s coffi n in Kaniv. The publication is illustrated with photo materials from the above-mentioned edition. Статья известного шевченковеда посвящена уникальному изданию “Возвращенные шевченковские раритеты”, содержащему репродукции с оригинальных гравюр, рукописей, фотографий, писем и других утраченных, но возвращенных материалов отечественной шевченкианы. Особое внимание уделено рисункам Григория Честахивского, созданным во время перевозки и захоронения Т. Шевченко в Каневе.