Вплив поверхневих явищ на стійкість стінок свердловини - Коцкулич, Я.С.; Мочернюк, Д.Ю.; Марцинків, О.Б. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2018)
Проведено аналіз впливу поверхневих явищ на стійкість стінок свердловини. Показано, що гірський масив, який є пружнім півпростором, навантажений внутрішніми силами поля гравітації і в ньому не можуть виникати умови пластичності або текучості гірських порід. Досліджено концентрацію напружень на стінках ствола свердловини. Проведен анализ влияния поверхностных явлений на устойчивость стенок скважин. Показано, что горный массив, который является упругим полупространством, нагруженный внутренними силами поля гравитации и в нем не могут возникать условия пластичности или текучести горных пород. Исследовано концентрацию напряжений на стенках ствола скважины. It has carried out an analysis of the influence of surface phenomena on the stability of the wellbore. It has shown that a rock mass, which is an elastic half-space, is loaded with internal forces of the gravitational field, and conditions of plasticity or rock flowage can not appear inside of it. The concentration of stresses on the wellbore is investigated.