Модифіковані порошки вуглецевих нанотрубок для абразивного інструменту - Олійник, Н.О.; Базалій, Г.А.; Ільницька, Г.Д.; Марініч, М.А.; Сизоненко, О.М. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2018)
Наведено результати дослідження впливу модифікування порошку вуглецевих нанотрубок – послідовного застосування імпульсної обробки високовольтними електричними розрядами, седиментації, хімічної та електрохімічної обробок – на їхні фізико-хімічні характеристики, розподіл частинок порошку та однорідність за розмірами. Розроблено нову технологію модифікування порошку, застосування якої дає змогу отримати тонкодисперсний, однорідний за розмірами, з низьким вмістом домішок, з гідрофобною енергетично активною поверхнею порошок нової марки МУНТ-ПХО. Застосування порошку для виготовлення композиційного покриття алмазу дало змогу отримати регулярну скелетну структуру покриття з розвиненою площею його поверхні, що сприяє підвищенню зносостійкості шліфувальних кругів. Представлены результаты исследования влияния модифицирования порошка углеродных нанотрубок – последовательного применения импульсной обработки высоковольтными электрическими разрядами, седиментации, химической и электрохимической обработок – на их физико-химические характеристики, распределение частиц порошка и однородность по размерам. Разработана новая технология модифицирования порошка, применение которой позволяет получить мелкозернистый, однородный по размерам, с низким содержанием примесей, с гидрофобной, энергетически активной поверхностью порошок новой марки МУНТ-ПХО. Применение порошка при изготовлении композиционного покрытия алмаза позволило получить регулярную скелетную структуру покрытия с развитой площадью его поверхности, что способствует повышению износостойкости шлифовальных кругов. The results of the investigation of the influence of the modification of carbon nanotube powder: successive application of pulsed processing by high-voltage electrical discharges, sedimentation, chemical and electrochemical treatments on their physical and chemical characteristics, the distribution of powder particles and uniformity in size are presented. A new technology of powder modification is developed, the application of which allows to obtain finely dispersed, uniformity in size, with low content of impurities, with a hydrophobic, energetically active surface of a powder of the new brand MWCNT-PCO. The use of powder in the manufacture of composite coating of diamond allowed to obtain a regular skeletal structure of the coating with a developed area of its surface, which contributes to increasing the wear resistance of the grinding wheels.